ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
- Γαστρονομία – Η Ελληνική κουζίνα βασίζεται σε φρέσκα υλικά. Συγκεκριμένα, τα θαλασσινά και οι ντομάτες είναι Μεσογειακά προιόντα και το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ευρέως. Τα τοπικά κρέατα και ψάρια είναι εξαιρετικά. Μια σειρά από πιάτα έχουν γίνει διεθνώς γνωστά, όπως είναι το σουβλάκι, ο μουσακάς, το στιφάδο και η χωριάτικη σαλάτα. Το κρασί παράγεται εδώ από τα αρχαία χρόνια. Τοπικές παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια σερβίρουν ενδιαφέρουσες τοπικές συνταγές.
- Αρχαιολογική κληρονομιά – Υπάρχει ένας απίστευτος πλούτος της ιστορίας σε αυτή τη χώρα, με συνολικά 17 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ιστορικός για να θαυμάσει τα αξιοθέατα, όπως την Ολυμπία, τους Δελφούς, τον Μυστρά, την Επίδαυρο και τις Μυκήνες, όπου αρχαία θέατρα, ναοί και στρατιωτικές δομές έχουν διατηρηθεί. Η περιοχή μας αποτελεί εξαιρετική βάση για εξορμήσεις στα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία.
- Παραλίες – Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από 13.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής, και παραλίες για όλες τις επιθυμίες, 375 από τα οποίες είναι βραβευμένες με Γαλάζιες Σημαίες της Ε.Ε, με υψηλή βαθμολογία για την καθαριότητα και τις ανέσεις. Μερικά από αυτά που έχουμε στην περιοχή μας, είτε είναι οργανωμένα με beach bars και εστιατόρια ή απλούστερες κατάλληλες για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής.
- Φυσικά Τοπία – Υπάρχουν 12 εθνικά πάρκα σε όλη τη χώρα με ένα ευρύ φάσμα οικοσυστημάτων και ποικιλομορφία εδαφών.
- Mοναστήρια – Υπάρχουν μια σειρά από ενδιαφέροντα να επισκεφθεί κανείς μοναστήρια στην περιοχή μας.
- Τοπικές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις – Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι κοντινοί της περιοχής Δήμοι, της Πάτρας, Ναυπάκτου, Φωκίδας κλπ, οργανώνουν διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και πολιτιστικά φεστιβάλ).
Ναύπακτος
Η πλησιέστερη πόλη, γεμάτη φυσική ομορφιά, ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδος. Επισκεφθείτε το παλαιό κάστρο, το οποίο αρχίζει από το ξακουστό λιμάνι της Ναυπάκτου και φθάνει μέχρι την κορυφή του λόφου. Επισκεφθείτε το μουσείο της πόλης. Καφετέριες και εστιατόρια με φανταστική ομορφιά και θέα την νέα γέφυρα ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ, παρέχουν φανταστική απόλαυση. Η Ναύπακτος είναι μια ολοκληρωμένη και οργανωμένη πόλη και οι υπηρεσίες της (τράπεζες, συγκοινωνίες, Κέντρο Υγείας, αγορά κ.λ.π) ικανοποιούν τις απαιτήσεις του επισκέπτη.
Γαλαξίδι
(απόσταση 40 λεπτά): Παλαιά πόλη με παλιά ιστορία. Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το θαυμαστό Τέμπλο, το Ναυτικό μουσείο και το λαογραφικό μουσείο.Το Γαλαξείδι (ή Γαλαξίδι) είναι παραθαλάσσια κωμόπολη με 1.718 κατοίκους της περιοχής Παρνασσίδας του νομού Φωκίδας, έδρα του ομώνυμου Δήμου. Βρίσκεται στην Βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου και συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας. Είναι αρκετά γνωστό για την ναυτιλία που είχε αναπτύξει τον προηγούμενο αιώνα.
Επίδαυρος
Το αρχαίο της Επιδαύρου θέατρο κατασκευάστηκε μεταξύ του 340 π.Χ. και του 330 π.Χ. από τον Αργείο αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Το θέατρο χτίστηκε για διασκέδαση των ασθενών του Ασκληπιείου αλλά και ως ένα μέσο θεραπείας καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση θεάτρου είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών. Το αρχαίο θέατρο είχε χωρητικότητα 15.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη (διαζώματα): το άνω διάζωμα των 21 σειρών καθισμάτων για τον λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες. Το θέατρο είναι κατασκευασμένο απο πορόλιθο ο οποίος απορροφά τον ήχο όπως το ανθρώπινο σώμα.
Αρχαία Ολυμπία
Η Ολυμπία, υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία, πατέρα των θεών και των ανθρώπων. Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αρχαιότητας. Αντίστοιχες γιορτές ήταν τα Πύθια που διοργανώνονταν προς τιμήν του Απόλλωνος στους Δελφούς, τα Ίσθμια προς τιμήν του Ποσειδώνος στον Ισθμό της Κορίνθου και τα Νέμεα, επίσης προς τιμήν του Διός στο ιερό του στη Νεμέα.
Στην Ολυμπία, εντός του μεγαλοπρεπούς ναού του θεού, βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.
RΑFTING στον Ποταμό Άραχθο
Μία εύκολη διαδρομή rafting ιδανική για αρχάριους. Ωστόσο η διαδρομή έχει συνεχόμενους κυματισμούς, έντονες στροφές και περάσματα 2ου – 3ου βαθμού. Ξεκινά από το τη Γέφυρα Πολιτσάς στο Αμπελοχώρι και καταλήγει στη γέφυρα της Πλάκας, διασχίζοντας το ομορφότερο τμήμα του ποταμού. Στη μέση της διαδρομής διακόπτουμε προσωρινά το rafting και κάνουμε στάση για κολύμπι κάτω από το καταρράχτη της Κλίφκης. Η είσοδος στο στενό φαράγγι του Αράχθου είναι επιβλητική με κατακόρυφες ορθοπλαγιές 700μ. Στη διαδρομή του rafting συναντάμε πηγές να αναβλύζουν από σχισμές βράχων, καταρράχτες να τρέχουν από ψηλά στο ποτάμι και σπάνια είδη πουλιών να φωλιάζουν στα απόμακρα βράχια του φαραγγιού. Στην έξοδο του φαραγγιού δεσπόζει το ψηλότερο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδος, το γεφύρι της Πλάκας.
Μονή Οσίου Λουκά
Η Μονή Οσίου Λουκά είναι χτισμένη στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα κάτω από την ακρόπολη της αρχαίας Στείριδας, κοντά στο χωριό Στείρι, στη Βοιωτία. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στην κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από κοινού με τα άλλα δύο σωζόμενα μοναστήρια της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα, τη Νεα Μονή και τη Μονή Δαφνίου. Ο Όσιος Λουκάς είναι ωστόσο μεγαλύτερος και διαφέρει από το Δαφνί και τη Νέα Μονή στο ότι είναι αφιερωμένος σε ένα μοναδικό Όσιο, τον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη (29 Ιουλίου 896 – 7 Φεβρουαρίου 953).
Αράχοβα
Η Αράχωβα είναι μία ορεινή κομώπολη του Νομού Βοιωτίας χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 968 μέτρων. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 2.657 κάτοικοι. Αποτελεί δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, χάρη στην ύπαρξη χιονοδρομικού κέντρου, (που τελευταία επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε) και τη μικρή της απόσταση από την Αθήνα.
Άνω Χώρα Ναυπακτίας
Η Άνω Χώρα είναι, ίσως, το σημείο αναφοράς για την ορεινή Ναυπακτία. Κατάφερε να γίνει ένας αξιοζήλευτος προορισμός, αναδεικνύοντας παράλληλα την Ορεινή Ναυπακτίας χάρη στη φυσική ομορφιά αλλά και την ευαισθησία των κατοίκων της που επέτρεψε στο παραδοσιακό χρώμα του χωριού να μείνει αναλλοίωτο.
Μονή Βαρνάκοβας
Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, βυζαντινό Μοναστήρι των θρύλων και των παραδόσεων, με έτος ίδρυσης το 1077 μ.Χ. από τον «εκ Καρυών» όσιο Αρσένιο, είναι το 5ο αρχαιότερο από τα Μοναστήρια της Ελλάδας. Η Βαρνάκοβα υπήρξε το προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού (εθνική συνείδηση, γλώσσα, παραδόσεις) στα χρόνια της επιρροής των Λατίνων στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως, κατά τη Φραγκοκρατία της ευρύτερης περιοχής και ο «κυματοθραύστης» των σχεδίων καθολικοποίησης του Ελληνισμού, που θρησκευτικά ανήκε τότε στον Πάπα της Ρώμης.
Η Μονή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας, στο Δήμο Ευπαλίου, 30 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, στον παλαιό δρόμο του Λιδωρικίου. Είναι κτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο και σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, ανάμεσα σε πυκνό δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές, με πλουσιότατη θέα προς την ορεινή Ναυπακτία και τη Δωρίδα.
ΜΥΚΗΝΕΣ
Οι Μυκήνες (Μυκήναι, Μυκήνη) ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας κοντά στο βουνό Τρητός κι απέναντι απ’ τον Αργολικό κόλπο. Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.
Κατά τη δεύτερη χιλιετηρίδα προ Χριστού, οι Μυκήνες ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ελληνικού πολιτισμού, αποτελώντας ένα ισχυρό στρατιωτικό φρούριο που δέσποζε στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ελλάδας. Η περίοδος της ελληνικής ιστορίας μεταξύ 1600 π.Χ. έως περίπου το 1100 π.Χ. ονομάζεται «μυκηναϊκή», αναφερόμενη στις Μυκήνες. Στο απόγειο της δόξας τους, το 1350 π.Χ., το κάστρο και η κάτω πόλη είχαν 30.000 κατοίκους και ήταν έκτασης 32 εκταρίων. Πρώτος ο Όμηρος αναφέρει την πόλη περιγράφοντάς την με τα λόγια «ευρυάγυιαν, πολύχρυσον».
Νησάκι Τριζόνια
Ένα μοναδικό, όμορφο, ρομαντικό νησάκι Τριζόνια.
Ο κρυμμένος παράδεισος της Φωκίδας που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.
Η ηρεμία, το καλό φαγητό, η καθαρή θάλασσα, οι όμορφοι περίπατοι κρύβονται εδώ στα νησάκια Τριζόνια. Πρόκειται για το σύμπλεγμα τριών νησιών εκ των οποίων το ένα μόνο είναι κατοικήσιμο.Αποτελείται από τα νησάκια Τριζόνια, Πρασούδι, Αϊ-Γιάννης και Πλάνεμι.
Λίμνη Μόρνου
Είναι τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε για να καλυφθούν οι ανάγκες για την ύδρευση της Αθήνας. Δημιουργήθηκε το 1979 με κατασκευή φράγματος στον ποταμό Μόρνο. Η συνολική επιφάνεια της λίμνης, που αντιστοιχεί στη μέση στάθμη της, είναι περίπου 15.500 στρέμματα και είναι η 9η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται στο κέντρο του νομού Φωκίδας και καλύπτει με τα νερά της ένα λεκανοπέδιο δυτικά από το Λιδωρίκι, που υπήρχε ανάμεσα στα βουνά Γκιώνα και Βαρδούσια. Συγκεντρώνει νερό όχι μόνον από τον Μόρνο και τους παραποτάμους του, αλλά και από τη λίμνη του Εύηνου, μέσω μίας σήραγγας που κατασκευάστηκε για τον σκοπό αυτό. Τα έργα για τη δημιουργία της λίμνης έγιναν στο διάστημα 1972-1979 και η λίμνη άρχισε να χρησιμοποιείται το 1981. Για τη δημιουργία της κατασκευάστηκε φράγμα ύψους 125 μέτρων (το 7ο πιο ψηλό της Ελλάδας), με συνολικό όγκο 17 εκατ. κυβικά μέτρα και εκκενώθηκε το χωριό Κάλλιο, που μεταφέρθηκε σε άλλη θέση πάνω από τις όχθες της λίμνης. Σε περιόδους ξηρασίας, όταν η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει, αποκαλύπτονται τα σπίτια του παλιού οικισμού. Το υδραγωγείο του Μόρνου που μεταφέρει το νερό της λίμνης στην Αττική, είναι ένα από τα πιο μεγάλα της Ευρώπης με συνολικό μήκος 188 χλμ. Στη διαδρομή του κατασκευάστηκαν 15 σήραγγες συνολικού μήκους 71 χλμ.